kolmapäev, 17. juuni 2009

Päästke mind mu mõtete eest!


Ühtäkki tabasin end mõttelt, et mida tõeliselt halba on minu kui linnakodaniku jaoks juhtunud asjaolust, et Kesk ruulib Tallinnas. Ja mida sügavamale oma mõttekäikude sohu vajusin, seda vähem oli mul argumente keski ruulimise vastu. Huvitav, kas tuntud sekspervert ja pornopiltidega äritseja Innojairja jõudis samalaadsete mõttekäikudega Keski perselakkujate ridadesse?

Aga milles on mu mõtte idu? Tuleb lähtuda sellest, mis on kohaliku omavalitsuse ülesanne: tagada selle KOV piirkonna elanike heaolu, infrastruktuur, sotsiaalhoolekanne jm sotsiaalsed teenused. Vaata mis nurgast tahad, aga kesk on kõige sellega enam-vähem hakkama saanud. Oleks väga suur ülekohus väita, et keski valitsemise ajal on Tallinna avalik kord või teenused alla käinud, suisa vastupidi. Kusjuures väga suur osa selles on asjaolul, et kesk ei pea punnitama mingit kohalikku koalitsiooni, otsused saavad kohe ellu viidud ning ei pea jändama mingite tüütute kaasripatsite ning taustakeppijatega, kes tahavad sult võimu ära krabada või nõuavad mingeid poliitiliselt kasulikke aga linna seisukohalt kehvasid otsuseid. Ainsa partei ruulimise all on poliitiline kodurahu ning linnavalitsus saab tegelda põhiülesande ehk kodanike teenindamisega.

Loomulikult on keskil olnud väga palju kaudselt või otseselt kahtlasi otsuseid ja tehinguid, Harju tänava liumäest koolide mahamüümiseni, erinevatest detailplaneeringutest ning hangetest rääkimata. Kindlasti on seal olnud kümnete millide eest korruptsiooni. Aga kas ükski teine partei ei oleks teinud täpselt sedasama? No andke andeks, aga iga viimne kui Eesti partei, Iseseisvuspartei ja see vasakpoolne tiblapartei kaasaarvatud oleks pumba juurde sattununa asunud kõigepealt oma sõpru soosima. Kuid kuna kesk on võimul olnud juba nii pikalt, on süsteem paika loksunud, on tekkinud mingi kindlus ning ametnikud-poliitikud ei pea enam suuri summasid korraga kahmama. Nad teavad, et rahulikult edasi toimetades on pidev rahulik kassavoog tagatud ning ei peagi suuri tükke korraga krahmama. Kui pärast igasid valimisi oleks võimul uued inimesed, vot siis käiks ikka tõeline riigivargus võrreldes praegusega.

Loomulikult ei ole ma üldse mitte nõus keski võimu mitmete oluliste sammastega. Näiteks see linnameedia-värk. Sisuliselt on tegemist paraleelse meediasüsteemi loomisega, ühesuunalise kommunikatsiooni eesmärgil. Ühesuunaline ses mõttes, et linnavalitsust ei huvita kahepoolne kommunikatsioon ehk inimeste arvamus ega ka tagasisidega kahepoolne kommunikatsioon ehk linnakodanikelt saadud avaliku arvamuse põhjal viidaks ellu mingeid muudatusi. Mu sõber Raimond (kelle sünnipäeval ma hiljuti käisin) on kohati ka ajakirjanik ning ta rääkis, et vaatamata meeletule pressiteadete voole linnameediast on sealt meediast täiesti võimatu saada täiendavaid kommentaare või vastuseid muudele huvitavate küsimustele, kogu süsteem on üles ehitatud ühesuunaliseks.

Ja kindlasti on halb see, et nii linnameediat kui üldse kogu linna kasutab kesk ära oma üleriigiliseks poliitjamaks ning valituse tüngamiseks. See on vastik ja täiesti kohatu, linna rahaga teha üleriigilist kampaaniat.

Ärge saage must valesti aru, ma ei kalluta kedagi hääletama keski poolt. Ja ma ka ise ei hääleta kindlasti nende poolt kasvõi juba selle pärast, et siis sunniks mu kena kaasa Hilja mind diivanil magama. Kuid mu mõte on see: kui kesk ruulib, siis on teistest ülesõitmise hinnaga vähemalt linnakodanikul, keda ei huvita poliitika, tema teenused käes. Kas te tõesti arvate, et Keski kadudes ning näiteks sotside, IRLi ja Reformi koalitsiooni puhul ei tekiks mingeid kahtlaseid KOV raha kantimisi rikkurite kätte, linnaosalehtedes ei tehtaks poliitpropagandat või pukki ei pandaks oma Songisepp? Pigem laguneks pikka aega Keski poolt loodud tasakaal ning kõigepealt hakkaksid uued võimud linna arvelt mühinal omi taskuid täitma, siis alles mingit süsteemi ja tasakaalu looma. Koalitsiooni tingimustes on see aga oluliselt vaevalisem. Kannatajaks on aga tavaline linnakodanik, kes jääb illma koolide renoveerimisest, uutest lasteaedadest ning tänavaaukude lappimisest.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 
blog.tr.ee