kolmapäev, 10. juuni 2009

Ei kommentaari


See Leedo-Delfi keiss jõudis nüüd (vahe)sadamasse:
Riigikohus andis Delfi-Leedo vaidluses õiguse ärimehele.

Mis nüüd saab? Ei tea.

Kas see tähendab kommentaariumite lõppu? Ei usu, küll lugupeetud meediagurud mingi pilu, augu või mulgu leiavad. Eks palju sõltub ka kohtuotsuse tekstist, mida siis riigikohus leidis ja mida otsustas. Kõige suurem küsimus ongi ehk see, kas ja kui suures ulatuses peab teenusepakkuja iga suvalist kommentaari modereerima ja monitoorima. Kui ma näiteks kirjutan siia "V. Leedo on munn ja mongol," kas siis Google peab sellele ilmselgele valele ja solvangule jälile saame enne, kui ma vajutan "Publish Post" nuppu?

Ma isiklikult olen täiesti vastu konmentaariumite kinnikeeramisele, aga ka piiramisele, "ohjeldamisele" vms asbsoluutse sõnavabaduse piiramisele. Mu arvates on kommentaariumid väga heaks pidevaks meeldetuletuseks sellest, millised inimesed elavad meie ümber, kui suur on pööbli hulk ning kui emotsionaalselt ebastabiilne on mass. Kui meil ei oleks kommentaariume, ununeb see meil kiirelt, me ei saa enam sellelaadset tagasisidet ja me võimegi hakata arvama, et kõik on ilus ja kena ning rahvale nii meeldib. Või et rahvas on loll ja olgu vait.

Sama lugu muide oli ka pronkssõduriga. minu arvates oleks ta võinud seal trollipeatuses edasi seista ainuüksi selle pärast, et vähemalt kord aastas oleks visuaalselt selgelt meelde tuletatud: meie hulgas elab sadu ja tuhandeid tegelasi, kes tegelikult elavad aastas 1945, 1967 või 1985. Kelle jaoks NLiit oli arengu tipp ning EW taastamine saatana maaletulek ning kes võimaluse korral on jälle valmis meie kukaldesse kuule kihutama. Me ei tohi mitte hetkeksi seda ära unustada, kuid selle kõige selgem meeldetuletuse indikaator on ära lohistatud kuhugi puude vilusse linna serval.

Loomulikult on väga palju õigeid ja täiesti mõistlikke argumente nii kommentaariumite kui Aljoša ärakaotamiseks. Kuid kui palju me ise neist mõlemist kaotame, on seni suuresti läbikaalumata. Või nagu küsis kuldsõdurikese püstitaja Kristain Norman eile AK-s: kui palju suudab riigivõim läbi vägivalla mõjutada traditsioonide, tseremooniate, rahvakommete toimumist? Ka delfis surfamine ja kommimine on tseremoonia ja traditsioon ja rahvalik komme....

KEWVAOOK


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

 
blog.tr.ee